Klinisch onderwijs

Simulatiedag Obstetrie

De Simulatiedag Obstetrie van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie vond op 26 juni 2021 voor het vierde jaar op rij plaats in het METS Center. De sectie obstetrische anesthesiologie organiseert deze training samen met de werkgroep Samenwerking Obstetrie en Anesthesiologie (SOBAN). De dag is bedoeld voor aios en medisch specialisten anesthesiologie en gynaecologie. Er is gekozen voor een simulatiesetting om de kennis en het begrip van elkaars specialisme te vergroten en hiermee de samenwerking te bevorderen. 

Het METS Center biedt ondersteuning aan de jaarlijkse simulatiedag door het bieden van de casuïstieken waarbij zowel de protocollen als de niet-technische vaardigheden aan bod komen. De facilitators en deelnemers kunnen zo, met behulp van de operators van het METS Center, samen aan de slag in een realistische en veilige leeromgeving. In de zomer van 2022 is er weer een simulatiedag, dan wordt het programma verrijkt met lotussen (simulatie patiënten).

Samenwerkingen met Inca Medical en Schola Medica

Sinds 2019 heeft het METS Center een samenwerking met Inca Medical. Anesthesiemedewerkers van Inca Medical worden door het METS Center getraind en als operator ingezet tijdens simulatie- en scenario onderwijs zoals de CRM- en EuSim instructeurs trainingen. Dit blijkt een verrijking van het onderwijs en is leerzaam voor cursist, operator en het vaste docententeam.

Met Schola Medica is eveneens een jarenlange samenwerking opgebouwd. In 2021 hebben METS Center docenten voor Schola Medica huisartsen in opleiding getraind in spoedvaardigheden. Onderwerpen die hierbij aan bod komen zijn o.a. ziekenhuisreanimaties, Basic Life Support (BLS), ABCDE vaardigheden en ABCDE in scenariovorm.

“Situaties die je dagelijks kunt tegenkomen worden geoefend en geanalyseerd. Dit is zeer leerzaam. Heel veel info en tools gekregen die we zelf kunnen inzetten en toepassen. Docenten waren enthousiast, stonden boven de stof en creëerden een veilige leeromgeving.”

Deelnemer CRM voor instructeurs, Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Goes

De focus ligt hierbij op het trainen van teams in niet-technische vaardigheden (CRM) om zo effectief teamwork te stimuleren. Deelnemers werden samen in het team en vanuit de eigen rol uitgedaagd in verschillende realistische scenario’s. Een mooie opdracht waarin het METS Center de afdelingen SEH en de NICU (neonatologie) heeft getraind. Per training vijf verpleegkundigen en de eigen arts. Tijdens de debriefing kwamen de positieve ervaringen, verwachtingen, verbetermomenten en oplossingen aan de orde. Vanwege de geannuleerde trainingen als gevolg van corona, loopt deze opdracht door in 2022. Het betreft nog negen trainingen voor de SEH en acht voor de NICU.

Teamtrainingen patiëntveilig werken met CRM voor Isala ziekenhuis

“Enthousiaste trainers met ruime praktijkervaring op zowel medisch als verpleegkundig vlak. Erg goed om zo realistisch mogelijk te trainen. Je zit door de faciliteiten echt in je rol als SEH verpleegkundige, waardoor je meer uit de training kunt halen.” en “We merken dat als je als team blijft samenwerken, je echt elke situatie aankan!” Een greep uit de vele positieve reacties die het METS Center mocht ontvangen op de CRM-trainingen in opdracht van het Isala ziekenhuis.

Klinische Bootcamp. THE 21 HOUR SHIFT

Hoe voorkom je dat te veel druk leidt tot prestatieverlies of uitval? In opleidingen is de mentale conditie van acute zorgprofessionals vaak onderbelicht. In de nieuwe simulatietraining ‘Klinische Bootcamp, THE 21 HOUR SHIFT’ staat het duurzaam presteren onder druk centraal. Het programma is ingericht als dienst in het ziekenhuis. De training is voortgekomen uit het succes van de EMS Bootcamp die het METS Center sinds 2019 aanbiedt via de Academie voor Ambulancezorg.

Tijdens de pilot op 24 en 25 september is een eerste groep artsen en verpleegkundigen zowel fysiek als mentaal flink uitgedaagd. Tijdens een online terugblik, een maand later, bleek dat de effecten van de training niet alleen merkbaar waren bij de deelnemers zelf, maar het geleerde was ook van nut bij het omgaan met gevoelens van druk bij collega’s en patiënten. Naar aanleiding van de feedback is het programma van de Klinische Bootcamp voor 2022 verder aangescherpt. De belangstelling voor deze nieuwe training is erg groot. De eerste trainingen in 2022 waren in slechts een paar weken volgeboekt. Twee extra eindejaars edities zijn gepland. 

METS Center al jaren voor het ministerie van Defensie ILS trainingen verzorgt voor militairen die op uitzending gaan?